ΑΝΑΡΡΙΧΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΓΡΑΜΜΕΝΕΣ ΣΠΗΛΙΕΣ (ΟΙΤΗ)


Το πεδίο «Γραμμένες Σπηλιές» βρίσκεται πάνω από το χωριό Κομποτάδες, στην Οίτη. Αποτελείτε από έξι (6) σπηλιές και έναν μεγάλο τοίχο. Οι σπηλιές αυτές παρουσιάζουν μεγάλο αναρριχητικό ενδιαφέρον καθώς μπορούν να δώσουν διαδρομές πολύ μεγάλης δυσκολίας. Στους ντόπιους ήταν γνωστές από παλιά και αποτελούσαν κρησφύγετο σε δύσκολες εποχές.

Οι πρώτες 2 διαδρομές ανοίχτηκαν από τον Ζαφειριάδη Πασχάλη το 2008. Από τότε καρφώθηκαν αρκετές ακόμα διαδρομές από τους Πολυματίδη Τάσο, Πρατίλα Λουκά και Μαρματζάκο Κων/νο. Οι βαθμολογίες είναι μέχρι 8a. Τα ρελέ έχουν αυτόματο καραμπίνερ με συρμάτινη πύλη για άμεσο κλιπάρισμα και κατέβασμα «κουβά».

Ο προσανατολισμός είναι δυτικός και ο ήλιος πέφτει στις διαδρομές το απόγευμα. Επειδή το πεδίο βρίσκεται στα 700μ. δεν προτείνεται για χειμώνα.

 

Οι, έως τώρα, διαδρομές του πεδίου είναι:

A/A

ONOMA

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

ΑΝΑΠΤΥΓΜΑ

ΑΡΙΘΜ. ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ

ΑΝΟΙΞΑΝΤΑΣ

1 Δύο δίλιτρα 6a+ 15 4 Πρατίλας Λ., Μαρματζάκος Κ.
2 Xρόνος 6b 16 4 Πρατίλας Λ., Μαρματζάκος Κ.
3 Tabula rasa 6a+ 13
Πολυματίδης  Τ.,Μαρματζάκος Κ.
4

What I do, is who Iam

Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ
5 Δάμων & Φιντίας 6c+ 13m 6 Πολυματίδης Τ.,Μαρματζάκος Κ.
6 Κόσμος 6c+ 18m 6 Πρατίλας Λ., Μαρματζάκος Κ.
7 Gay line 6c 18m 6 Ζαφειριάδης Πασχάλης
8 Δεν είναι απεργία, είναι αργία 6b

27

Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ. Γιαννόπουλος Κ.
9 Και στην κορφή κανέλα 8a(;) 27 Ζαφειριάδης Πασχάλης
10 Λεφτά υπάρχουν 5c+ 5 Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ., Γιαννακοπούλου Γ.
11

Caveman

5c

5

Γιαννακοπούλου Γ., Μαρματζάκος Κ., Πολυματίδης Τ.

12

 Ανώνυμη(ημιτελής)

SOS… οι πέτρες με τα ονόματα των διαδρομών δεν είναι πατήματα….

Πρόσβαση
Φεύγουμε από τη Λαμία δυτικά προς Καρπενήσι και στρίβουμε νότια προς το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου. Μετά το σταθμό συνεχίζουμε προς το χωρίο Κομποτάδες (8χλμ. από τη Λαμία). Για το πεδίο υπάρχουν ταμπέλες μπαίνοντας στο χωριό, πριν την πλατεία Ακολουθούμε τον χωματόδρομο που οδηγεί στο οροπέδιο «Λούκα». Ο χωματόδρομος είναι προσπελάσιμος (με λίγη προσοχή) από όλα τα αυτοκίνητα αλλά σίγουρα τα τζιπ είναι προτιμότερα. Μετά από 8χλμ. σε χαρακτηριστική δεξιά φουρκέτα παρκάρετε ενώ προηγουμένως θα έχετε δει τις σπηλιές. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανηφορικά οδηγεί σε πέντε λεπτά στις σπηλιές.

Γενικά για την περιοχή

Η Οίτη είναι φημισμένο βουνό για τη χλωρίδα της. Είναι Εθνικός Δρυμός από το 1966. Εκτός από πολλά ενδημικά φυτά και σπάνια λουλούδια, στις πλαγιές της βρίσκουν καταφύγιο αγριόγιδα. Ειδικά την άνοιξη το τοπίο είναι μαγευτικό.Ο αναρριχητής οφείλει να σεβαστεί τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής παρότι δεν βρίσκεται εντός του «πυρήνα προστασίας».

Η διανυκτέρευση στις σπηλιές είναι απολαυστική καθώς η θέα προς το κάμπο του Σπερχειού εντυπωσιάζει. Προτείνεται το πλάτωμα πάνω από τις σπηλιές όπου υπάρχει πηγή. Στο πλάτωμα οδηγεί μονοπάτι από τις σπηλιές. Όμως από το δρόμο φτάνει και το αυτοκίνητο.

Στη πλατεία του χωριού Κομποτάδες υπάρχουν τα πάντα για ανεφοδιασμό αλλά και ταβέρνες – καφενεία. Ξενοδοχεία υπάρχουν στα Λουτρά Υπάτης (7χλμ. από Κομποτάδες).


Το υψόμετρο που βρίσκονται οι σπηλιές (700μ.) και ο προσανατολισμός τους (βορειοδυτικός) εντάσσουν το πεδίο σε αυτά που επιτρέπουν το σκαρφάλωμα μόνο καλοκαίρι (ή τουλάχιστον μόνο όταν κάνει ζέστη). Οι συνθήκες αυτές δεν μας επέτρεψαν ως τώρα να ανοίξουμε πολλές διαδρομές. Επομένως το project μας παραμένει ανοιχτό.

Πρόσβαση
Φεύγουμε από τη Λαμία δυτικά προς Καρπενήσι και στρίβουμε νότια προς το Σ.Σ. Λιανοκλαδίου. Μετά το σταθμό συνεχίζουμε προς το χωρίο Κομποτάδες (8χλμ. από τη Λαμία). Στη πλατεία του χωριού υπάρχουν τα πάντα για ανεφοδιασμό. Εκεί θα μας υποδείξουν και το χωματόδρομο που οδηγεί στο οροπέδιο «Λούκα». Ο χωματόδρομος είναι προσπελάσιμος (με λίγη προσοχή) από όλα τα αυτοκίνητα αλλά σίγουρα τα τζιπ είναι προτιμότερα. Μετά από 8χλμ. σε χαρακτηριστική δεξιά φουρκέτα παρκάρετε ενώ προηγουμένως θα έχετε δει τις σπηλιές. Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο και ανηφορικά οδηγεί σε πέντε λεπτά στις σπηλιές. Η διανυκτέρευση στις σπηλιές είναι απολαυστική καθώς η θέα προς το κάμπο του Σπερχειού εντυπωσιάζει.

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s