«Χαμένα παπούτσια»…


Τα βράχια πάνω από την Γραβιά τα είχαμε επισκεφτεί αρκετές φορές στο παρελθόν… Πάντα όμως κάτι απρόοπτο ακύρωναι την προσπάθειά μας. Μια άσχημη πτώση, τα ξεχασμένα αναρριχητικά παπούτσια και άλλα. Φέτος το καλοκαίρι όμως τα καταφέραμε. Οι Ανδρέας Καλότυχος, Τάσος Πολυματίδης, παρέα με τον γράφοντα, βρεθήκαμε εκεί τέλη Αυγούστου.

Η διαδρομή, βρίσκεται στα βράχια πάνω από την Γραβιά, δεξιά του δρόμου προς Άμφισσα. Αφήνετε το αυτοκίνητο σε χώρο στάθμευσης αριστερά, μόλις δείτε τον χαρακτηριστικό κόκκινο βράχο (φαίνεται στην φωτό) και περίπου 20 μέτρα πιο πάνω, δεξιά υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στα βράχια.  Έγινε σε τέσσερις σχοινιές.

θέλει ιδιαίτερη προσοχή λόγω των μεγάλων σαθρών που υπάρχουν. Κάπου στη μέση της σχοινιάς θα βρείτε καρφί που τοποθετήθηκε πρόχειρα για ψυχολογικούς λόγους.

Η δεύτερη  σχοινιά, με βαθμό δυσκολίας VI- στα τελευταία 5-6 μέτρα πρίν το δέντρο του ρελέ, έχει μήκος 20 μέτρα. Ασφαλίζεται πολύ καλά με μικρά και μεσαία friends.

Η τρίτη σχοινιά ξεκινάει περίπου 3 μετρά αριστερά από το 2ο ρελέ και κινείται σε τοίχο για περίπου 7-8 μέτρα βαθμολογίας περίπου στο VI- με κρυφά πιασίματα και μικροσχισμές για τοποθέτηση ασφαλειών. Έπειτα συνεχίζουμε αριστερά και επάνω για περίπου 15-20 μέτρα μέχρι το δέντρο του 3ου ρελέ. Γενικά η σχοινιά δεν έχει σαθρά αλλά θέλει λίγη προσοχή πριν το ρελέ.

Η τέταρτη σχοινιά είναι βαθμολογίας V-/V και με μήκος περίπου στα 40μ. Ξεκινάει ευθεία πάνω από το 3ο ρελέ σε πεδίο με αρκετά φυτά, μικρούς θάμνους και χωμάτινα παταράκια που δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστα.
Η επιστροφή έγινε με 2 ραπέλ από το R4 στο R2 και από εκεί στο έδαφος. Συνιστάται όμως η επιστροφή από το μονοπάτι (ακολουθήστε πορεία προς Άμφισσα μέχρι να βρείτε μια σάρα που οδηγεί στον δρόμο). Ήμασταν εξαιρετικά τυχεροί που δεν κόλλησαν τα σχοινιά στο 1ο ραπέλ. Υπάρχουν πάρα πολλά μικρά δέντρα και σχισμές, ό,τι πρέπει για να κολλήσει ο κόμπος.
Για την επανάληψη χρειάζονται:
2 60άρια σχοινιά
1 σειρά καρύδια και friends
12 σετάκια
ιμάντες
Ανδρέας Καλότυχος
Κ.Β. ΜαρματζάκοςAdvertisements

5 σκέψεις σχετικά με το “«Χαμένα παπούτσια»…”

 1. α ρε κουφάλες!
  έχω κάτι μήνες να σκαρφαλώσω και είμαι χαρμάνης
  βράχος νά ‘ναι κι ό,τι νά ‘ναι…
  το ΣΚ 2-3 Δεκέμβρη θα είμαι Λαμία και για λίγες μέρες (για λίγες εμφανίσεις που λέμε…)
  κανονίστε κάτι και είμαι μέσα
  να χρησιμοποιήσουμε και τα καινούρια «όπλα», μην πάνε χαμένα…
  άντε, και καλή περιπέτεια αδέρφια !
  τα λέμε

 2. Βάλε ρε Κώστα μια δημοσίευση για την πρώτη διαδρομή που ανοίχτηκε σε αυτά τα βράχια. Ακόμα καλύτερα να έβαζες και την ιστορία με όλες τις προσπάθειες….

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s