Συνέντευξη με την Ιωάννα Μαυροφόρου


Κάμποσους μήνες πρίν, γνώρισα την Ιωάννα Μαυροφόρου. Αναρριχήτρια από τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, η οποία με εντυπωσίασε, όχι μόνο με τις επιδόσεις της, αλλά και την απλότητά της. Πρόσφατα έκανε 8a. Θα ήθελα λοιπόν, να εγκαινιάσω την στήλη μας με μια μικρή συνέντευξη της…

1: Πότε και πώς ξεκίνησες την αναρρίχηση;
Ιωάννα: Σπούδασα Νομική στη Θεσσαλονίκη και εκεί ξεκίνησα αναρρίχηση, ως μέλος της ΟΑΛΘ. Έμαθα για την αναρρίχηση όταν γνώρισα κάποια παιδιά στο πλοίο το καλοκαίρι του 2005. Επέστρεφα από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου και στο πλοίο από Ηράκλειο για Πειραιά γνώρισα κάποιους αναρριχητές που επέστρεφαν από το ταξίδι τους στην Κρήτη. Μου είπαν για την αναρρίχηση στη Κρήτη και για την ΟΑΛΘ στη Θεσσαλονίκη. Ασφαλώς δεν έχασα την ευκαιρία… έκανα την πρώτη σχολή αναρρίχησης που οργανώθηκε από την ΟΑΛΘ το φθινόπωρο εκείνου του έτους. Στην αρχή με απορρόφησε η παρέα και η εκδρομή και από όσο θυμάμαι το σκαρφάλωμα και τα βράχια άρχισαν να με πωρώνουν μετά το καλοκαίρι του 2006.
2: Στην Ελλάδα δεν ασχολούνται πολλές γυναίκες με την αναρρίχηση και σίγουρα από αυτές τις λίγες που ασχολούνται, ακόμα λιγότερες είναι αυτές που κάνουν τις βαθμολογίες που κάνεις εσύ. Θεωρείς ότι η αναρρίχηση είναι αντρικό άθλημα; Τι έχεις να πείς στις κοπέλες που ξεκινούν τώρα;
Ιωάννα: Ασφαλώς και δεν είναι ανδρικό άθλημα. Θεωρώ πως η σκληρή βαθμολογία στην αναρρίχηση δεν είναι θέμα φύλου, σε κάθε περίπτωση η πρόοδος στην αναρρίχηση, η οποία είναι προσωπική υπόθεση και δεν σχετίζεται απαραίτητα με τη βαθμολογία, χρειάζεται αρκετό χρόνο, λίγη προπόνηση, καλή παρέα και μεγάλο πάθος.
3: Πολλοί αναρριχητές γκρινιάζουν για το πόσο πιο δύσκολη είναι η αναρρίχηση για τους βραχύσωμους ανθρώπους. Εσύ είσαι από τους πιο μικρόσωμους αναρριχητές έχω γνωρίσει. Πιστεύεις ότι μειονεκτείς σε σχέση με τους ψηλότερους συναθλητές σου;
Ιωάννα: Τις περισσότερες φορές βρίσκω άλλους τρόπους για να σκαρφαλώσω τα περάσματα εκείνα που απαιτούν “μακρινές κινήσεις”. Πλέον δε θεωρώ ότι μειονεκτώ. Τα καταφέρνω. Χρειάζομαι λίγο χρόνο παραπάνω στα project για να συνθέσω το δικό μου τρόπο αλλά αυτό δε με πειράζει. Έχει πλάκα.
4: Ακολουθείς κάποιο συγκεκριμένο προπονητικό πρόγραμμα με την βοήθεια προπονητή;
Ιωάννα: Η αλήθεια είναι ότι δεν ακολουθώ κάποιο προπονητικό πρόγραμμα. Η αναρρίχηση για μένα είναι μια διέξοδος από την καθημερινότητα και συνήθως κάνω αυτό που μου αρέσει και ό,τι με ευχαριστεί περισσότερο. Στην αναρρίχηση τα τελευταία χρόνια έχω τη βοήθεια και την ενέργεια της παρέας μου. Θέλω να πω πως αυτό που με έχει βοηθήσει περισσότερο τα τελευταία χρόνια είναι η θετική ενέργεια, η όρεξη και το πάθος που χαρακτηρίζει τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφομαι στον αναρριχητικό χώρο στη Κρήτη.
5: Με την παραδοσιακή αναρρίχηση ασχολείσαι; Προτιμάς sport ή trad;
Ιωάννα: Μου αρέσουν και τα δύο είδη αναρρίχησης, ωστόσο τα τελευταία χρόνια ζω στη Κρήτη και δεν έχω τη δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης σε trad διαδρομές.
6: Πρόσφατα έκανες το 8a. Πόσο συγκεντρωμένος πρέπει να είναι κάποιος που θέλει να κάνει μια τόσο υψηλή βαθμολογία;
Ιωάννα: Κάθε βαθμολογία στο όριο κάποιου αναρριχητή απαιτεί συγκέντρωση και προσπάθεια. Πολλές φορές η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά στη σωστή διαχείριση του σώματος, της δύναμης και της αντοχής… για αυτό δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους.
7: Πώς βλέπεις το μέλλον της αναρρίχησης στην Ελλάδα;
Ιωάννα: Για την ώρα φαίνεται πως ο αναρριχητικός κύκλος μεγαλώνει και ανανεώνεται και το ίδιο και τα αναρριχητικά μας πεδία και οπωσδήποτε τούτο σημαίνει πρόοδος. Θέλω να πιστεύω πως δε θα σταματήσει εδώ.
Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s