Ασφαλίστε σωστά βαρύτερο αναρριχητή


Σε όλους μας έχει τύχει να ασφαλίσουμε κάποιον βαρύτερο από εμάς αναρριχητή και να βρεθούμε στον αέρα σε μια μεγάλη πτώση του. Αρχικά μια τέτοια εξέλιξη μας φοβίζει, με προσοχή και λίγες συμβουλές όμως, μπορεί να γίνει απολύτως ασφαλής και να βοηθήσει στην ομαλότερη απόσβεση της πτώσης.

Λάθος τρόπος ασφάλισης
Λάθος τρόπος ασφάλισης
 • Θα έχετε ακούσει ότι είναι καλό να αυτασφαλίζεται ο ασφαλιστής από ένα δέντρο ή μια πλακέτα στο έδαφος. Αυτό δημιουργεί περισσότερα προβλήματα από όσα λύνει. Σε όλο το σύστημα ασκείται μεγαλύτερη δύναμη. Το σοκ που θα νιώσει ο επικεφαλής αλλά και ο ασφαλιστής κατά την πτώση θα είναι μεγαλύτερο και τέλος, ο ασφαλιστής δεν έχει μεγάλη ευκαιρία κινήσεων στην περίπτωση που θα χρειαστεί να αποφύγει πέτρες που πέφτουν.
 • Πριν ξεκινήσετε, ρίξτε μια γρήγορη ματιά στο χώρο και απομακρύνετε τυχόν πέτρες και άλλα υλικά, που μπορεί να εμποδίζουν.
 • Όταν ασφαλίζετε, σταθείτε κάτω ακριβώς από το πρώτο βύσμα. Έτσι, ο επικεφαλής κατά την πτώση, θα σας τραβήξει πάνω και δεν θα συρθείτε στο έδαφος. Κρατάτε το σχοινί και με τα δύο χέρια.
 • Φοράτε κλειστά παπούτσια και μην ασφαλίζεται με σανδάλια, παντόφλες ή ξυπόλυτοι.
 • Αν το πρώτο βύσμα είναι πολύ χαμηλά, πείτε στον επικεφαλή να το ξεκλιπάρει, αφού κλιπάρει το επόμενο, για να μην βρεθείτε μπλεγμένος με αυτό.

  Σωστή ασφάλιση
  Σωστή ασφάλιση
 • Έσω έτοιμος! Όταν ο επικεφαλής πέσει κρατάτε γερά το σχοινί. Μην πηδήξετε! Αν ο επικεφαλής είναι κοντά στο έδαφος, καλό θα ήταν να γονατίσετε. Έτσι θα μεγαλώσει η απόσταση μεταξύ ασφαλιστή – αναρριχητή και ίσως αποφθεχτεί η σύγκρουση των δύο.
 • Κατά την απογείωση προσπαθήστε να κρατήσετε την ισορροπία σας, έχετε πρόσωπο στον βράχο και βάλτε τα πόδια μπροστά για να μην χτυπήσετε.
 • Επικοινωνείτε μεταξύ σας! Ο επικεφαλής θα πρέπει να ενημερώνει τον ασφαλιστή για ενδεχόμενη πτώση, χρησιμοποιώντας προστάγματα του τύπου “Πρόσεχε” ή “Πρόσεχε με”.
 • Αν ασφαλίζετε με συσκευή που δεν μπλοκάρει αυτόματα (π.χ Reverso), καλό θα ήταν να φοράτε γάντια για να μην καούν τα χέρια σας από την τριβή, αν το σχοινί γλιστρήσει.
 • Τέλος να θυμίσω ότι πρέπει πάντα να φοράτε κράνος και ας κάνει κακό στο λουκ μας…

Σημείωση: Οι πιο πάνω συμβουλές αφορούν στην σπορ αναρρίχηση.

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s