Τί σχοινί να διαλέξω;


μονό σχοινί
μονό σχοινί

Επιμέλεια: Μαρματζάκος Κωνσταντίνος


 

Στο παρόν άρθρο, θα προσπαθήσω να παρουσιάσω, όσο πιο σύντομα και απλά μπορώ, τις διαφορές των βασικών συστημάτων σχοινιών που χρησιμοποιούνται στην αναρρίχηση και ίσως όσα διαβάσετε σας φανούν χρήσιμα όταν έρθει η ώρα να αγοράσετε σχοινί.

Υπάρχουν 3 βασικά συστήματα σχοινιών:

Το σύστημα μονού σχοινιού.

Σε αυτό το σύστημα, σκαρφλώνουμε με ένα σχοινί, το οποίο περνάμε από κάθε ασφάλεια που προϋπάρχει ή βάζουμε οι ίδιοι.

 • Τα μονά σχοινιά χρησιμοποιούνται στην αναρρίχηση μιας ή και
  Αναρρίχηση σε μονό σχοινί
  Αναρρίχηση σε μονό σχοινί
  Αν η ασφάλειες δεν είναι σε ευθεία γραμμή, υπάρχει τριβή!

  πολλών σχοινιών, όπου  οι ασφάλειες – πλακέτες,  είναι (λίγο-πολύ) σε ευθεία γραμμή. Γι’ αυτό τον λόγο, το μονό σχοινί είναι δημοφιλές στην σπορ αναρρίχηση. Αν για οποιοδήποτε λόγο, οι ασφάλειες δεν είναι σε ευθεία γραμμή αλλά είναι δεξιά και αριστερά, δημιουργείται τριβή στο σύστημα και το σχοινί δεν «έρχεται» όσο εύκολα θα ήθελε ο αναρριχητής. Το πρόβλημα αυτό θα μπορούσε να λυθεί με την χρήση προεκτάσεων (ιμάντων) σε κάθε ασφάλεια, ώστε να γίνει πιο ευθεία η γραμμή. Παρόλο αυτά, αν η γραμμή ασφάλισης δεν είναι ευθεία, όπως π.χ. στην παραδοσιακή αναρρίχηση, προτιμάτε το σύστημα διπλών σχοινιών.

 • Αν σκαρφαλώνετε διαδρομή πολλών σχοινιών με μονό σχοινί, να έχετε υπόψη σας οτι θα χρειαστείτε περισσότερο χρόνο στα ραπέλ, αφού δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλο το μήκος του σχοινιού αλλά το μισό.
 • Το σύστημα μονού σχοινιού είναι πιο φθηνό από αυτό των δύο σχοινιών, αλλά η φθορά του μονού σχοινιού είναι γρηγορότερη λόγο της τριβής.

Το σύστημα μισών (ή διπλών) σχοινιών.

Σύμφωνα με αυτό το σύστημα, έχουμε δύο σχοινιά τα οποία χρησιμοποιούμε αυτόνομα. Περνάμε  δηλαδή το ένα σχοινί στις ασφάλειες δεξιά μας και το άλλο σε αυτές αριστερά μας.

αναρρίχηση σε μισά - 2πλά σχοινιά
αναρρίχηση σε μισά – 2πλά σχοινιά
 • Με αυτό το σύστημα ελαχιστοποιείται η τριβή και οι δυνάμεις που ασκούνται στις ασφάλειες είναι μικρότερες. Είναι λοιπόν πιο ασφαλές στην παραδοσιακή αναρρίχηση και την παγοαναρρίχηση όπου οι ασφάλειες είναι φυσικές.
 • Αν τα σχοινιά συνδεθούν με κατάλληλο κόμπο, μπορούμε να κάνουμε ραπέλ ίσο με το ολόκληρο το μήκος του σχοινιού.
 • Τα μισά σχοινιά κοστίζουν περισσότερο από το μονό αλλά έχουν μεγαλύτερο χρόνο χρήσης λόγω της σημαντικά λιγότερης καταπόνησης που δέχονται (λιγότερες τριβές).

Το σύστημα των δίδυμων σχοινιών.

Και σε αυτό το σύστημα έχουμε δύο σχοινιά, τα οποία όμως τα χρησιμοποιούμε σαν ένα! Περνάμε δηλαδή και τα δύο σχοινιά μαζί, σε κάθε ασφάλεια που συναντάμε.

αναρρίχηση σε δίδυμα σχοινιά
αναρρίχηση σε δίδυμα σχοινιά, σε κάθε ασφάλεια περνάμε και τα δυο σχοινιά μαζί.
 • Μπορούμε να κάνουμε ραπέλ με όλο το μήκος του σχοινιού, όπως και στο σύστημα των διπλών σχοινιών.
 • Σε σύγκριση με το μονό σχοινί, είναι πιο ασφαλές και πιο ανθεκτικό σε βάθος χρόνου.
 • Έχει πρόβλημα με τις τριβές όπως και το μονό σχοινί. Πρέπει λοιπόν να χρησιμοποιείτε προεκτάσεις στις ασφάλειες για λιγότερες τριβές.
 • Τα δίδυμα σχοινιά κοστίζουν  και αυτά περισσότερο από το μονο σχοινι.δίδυμα - μισά

Πέρα από όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, να έχετε υπόψη σας οτι σε κάθε σχοινί πρέπει να αναγράφεται αν είναι μονό, μισό (διπλό) ή δίδυμο.

κάθε σχοινί φέρει την ανάλογη σήμανση
κάθε σχοινί φέρει την ανάλογη σήμανση

Όλα τα αναρριχητικά σχοινιά είναι δυναμικά (ελαστικά). Το πάχος των σχοινιών διαφέρει. Τα μονά σχοινιά συνήθως είναι 10-11 χιλ. (αν και πλέον βγαίνουν και λεπτότερα), τα μισά 8-9 χιλ. και τα δίδυμα 7-8 χιλ. Αυτό πρακτικά σημαίνει οτι θα πρέπει να σιγουρευτείτε  οτι θα προμηθευτείτε την κατάλληλη συσκευή ασφάλισης για κάθε τύπο σχοινιού! Τέλος να θυμάστε οτι κάθε σχοινί κατασκευάζετε με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες εξασφαλίζουν την ασφάλειά μας με την προϋπόθεση της σωστής χρήσης. Δεν μπορούμε να πάρουμε π.χ. ένα μισό σχοινί και να το χρησιμοποιήσουμε σαν μονό! Η κατάληλη εκπαίδευση στις τεχνικές ασφάλισης (καθώς και όλων των τεχνικών που αναφέρθηκαν πιο πάνω) είναι προαπαιτούμενο για την χρήση των σχοινιών! Για να αποφασίσετε τί σχοινί θα αγοράσετε, θα πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσετε τί αναρρίχηση θέλετε να κάνετε! Πριν κάνετε κάτι για το οποίο δεν είστε σίγουροι, ρωτήστε κάποιον πιο έμπειρο αναρριχητή! Καλές αναρριχήσης με ασφάλεια!

Πηγές:

http://www.rei.com/learn/expert-advice/ropes.html

http://bealplanet.com/sport/anglais/typecorde.php

 

 

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s