Συμβουλές ασφαλείας


Φοράτε πάντα κράνος
Φοράτε πάντα κράνος!

Με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στην Κάλυμνο, σκεφτήκαμε να σας υπενθυμίσουμε κάποιους βασικούς κανόνες ασφαλείας στην σπορ αναρρίχηση, που σίγουρα έχετε ακούσει αλλά και σίγουρα δεν εφαρμόζετε για διάφορους λόγους…

 1.  Κάντε πάντα έναν οπτικό έλεγχο μεταξύ σας. Βεβαιωθείτε οτι φοράτε σωστά το μπωντριέ και οι δύο, οτι ο κόμπος σας είναι σωστός και οτι ο ασφαλιστής έχει περάσει σωστά το σχοινί μέσα από την συσκευή ασφάλισης.
 2. Ασφαλιστής και επικεφαλής, φοράτε πάντα κράνος! Προστατέψτε το κεφάλι σας από πέτρες που πέφτουν ή και μια επαφή με τον βράχο κατά την πτώση.
 3. Ελέγξτε το μήκος του σχοινιού και της διαδρομής που θέλετε να
  Stopper-knot-photo
  stopper knot

  δοκιμάσετε. Αν δεν είστε σίγουρος οτι το σχοινί φτάνει να κατεβείτε, κάντε ένα κόμπο στην άκρη για να μην μπορεί να γλυστρίσει από την συσκεύη ασφάλισης.

 4. Πριν ξεκινήσετε το σκαρφάλωμα, ρίξτε μια ματιά στην διαδρομή. Προσπαθείστε να μετρήσετε πόσα σετάκια θα χρειαστείτε και πάρτε 2 επιπλέον μαζί σας. Μην εμπιστεύεστε πάντα τις πληροφορίες των αναρριχητικών οδηγών ή αυτές που βρίσκετε στο internet.
 5. Προσπαθείστε όσο σκαρφαλώνετε, να μην έχετε το σχοινί ανάμεσα στα πόδια σας ή ακόμα χειρότερα πίσω από αυτά. Σε περίπτωση πτώσεις μπορεί να μπερδευτεί και να σας αναποδογυρίσει.
 6. Αν το ρελέ στην κορυφή της διαδρομής είναι κλειστού τύπου, μην λυθείτε αν δεν είστε απόλυτα σίγουρος οτι γνωρίζετε την διαδικασία και έχετε αρκετά υλικά για να την κάνετε. Αντί να λυθείτε περάστε καραμπίνερ στο ρελέ (κατά προτίμηση ασφαλείας) και κατεβείτε από αυτό.

Οποιαδήποτε, αμφιβολία ή απόρια έχετε μοιραστείτε την με κάποιον πιο έμπειρο αναρριχητή ή ζητήστε την συμβουλή κάποιου εκπαιδευτή.

 

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s