Ενυδάτωση


Running-and-HydrationΤο 50-60% του σωματικού μας βάρους είναι νερό, στοιχείο απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του οργανισμού όπως η εφίδρωση, που βοηθάει να κρατάμε σταθερή θερμοκρασία. Το πλάσμα αίματος, που βοηθάει στην μεταφορά θρεπτικών στοιχείων στους μυς και απομακρύνει από αυτούς το γαλακτικό οξύ και το διοξείδιο του άνθρακα, αποτελείτε και αυτό κατά 92% από νερό. Καταλαβαίνουμε όλοι λοιπόν πόσο σημαντικό είναι το νερό και γενικότερα η ενυδάτωση για τον οργανισμό μας.
Η απόδοση μας στην προπόνηση πέφτει όταν είμαστε αφυδατωμένοι. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να πίνουμε νερό καθόλη την διάρκεια της ημέρας. Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό (στην δουλειά, το αυτοκίνητο και αλλού) και πίνετε από αυτό τακτικά. Αν σας αρέσει να πίνετε καφέ ή τσάι, μην ξεχνάτε να πίνετε περισσότερο νερό για να αντισταθμίσετε την κατακράτηση υγρών που προκαλεί η καφεΐνη.
Είναι σημαντικό να είστε πλήρως ενυδατωμένοι πριν βγείτε για τρέξιμο. Για να το πετύχετε αυτό, πιείτε 500 – 1000ml νερό, 60 – 90 λεπτά πριν ξεκινήσετε. Αν ο καιρός δεν είναι πολύ ζεστός και δεν έχετε σκοπό να τρέξετε πάνω από 20-30 λεπτά, δεν είναι απαραίτητο να πάρετε νερό μαζί σας. Πρέπει ωστόσο να προβλέψετε για νερό αν ο καιρός είναι ζεστός ή έχετε σκοπό να τρέξετε πολύ!
Κάποιοι πίνουν λίγο καφέ ή άλλα αθλητικά ποτά που περιέχουν καφεΐνη πριν την προπόνηση. Η καφεΐνη, σε μικρές ποσότητες, είναι διεγερτική και βελτιώνει αντοχή και επιδόσεις αλλά δεν έχει τα ίδια αποτελέσματα σε όλους. Κάντε μια δοκιμή και καταγράψτε τα αποτελέσματα πριν αποφασίσετε να την χρησιμοποιήσετε.
Οι καιρικές συνθήκες επηρεάζουν το ποσοστό εφίδρωσης! Ο υγρός και ζεστός καιρός μας κάνει να ιδρώνουμε περισσότερο. Χρειαζόμαστε λοιπόν περισσότερο νερό. Τον χειμώνα μπορούμε να ρυθμίσουμε κατά κάποιο τρόπο το ποσοστό εφίδρωσης, φορώντας λιγότερα ρούχα.water

Ο πιο απλός και άμεσος τρόπος για να ελέγξουμε το πόσο ενυδατωμένοι είμαστε είναι το χρώμα των ούρων μας. Όσο πιο σκούρο είναι, τόσο περισσότερο νερό χρειαζόμαστε.

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s