Υποθερμία: Συμπτώματα και Αντιμετώπιση


Επιμέλεια: Μαρματζάκος Κων/νος


 

Η φυσιολογική θερμοκρασία του σώματος είναι περίπου οι 37 βαθμοί Κελσίου (οC). Η θερμοκρασία αυτή μπορεί να μεταβληθεί λίγο (προς τα πάνω ή προς τα κάτω), μέσα στην ημέρα λόγω των καιρικών συνθηκών, την φύση της εργασίας μας ή ακόμα και την φυσική μας κατάσταση. Η διακύμανση αυτή, δεν υπερβαίνει τους 0,6οC. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από αυτή την τιμή, μπορεί να προκαλέσει υπερθερμία (πυρετό), θερμοπληξία ή υποθερμία.

Η υποθερμία με την οποία θα ασχοληθούμε, είναι η κατάσταση κατά την οποία, το σώμα χάνει θερμότητα σε μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν που παράγει, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να πέσει κάτω από τα φυσιολογικά επίπεδα.

Στο ορεινό περιβάλλον, που μας ενδιαφέρει, η υποθερμία μπορεί να έρθει αργά, λόγω της εξάντλησης, του αέρα, της επαφής με κρύες, υγρές επιφάνειες και της εφίδρωσης ή απότομα λόγω κάποιας ξαφνικής απώλειας θερμότητας (αν πέσουμε σε κάποια λίμνη π.χ). Ενώ η δεύτερη περίπτωση είναι σχετικά εύκολο να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί, η πρώτη είναι πιο δύσκολο γιατί τα συμπτώματα δεν είναι εμφανή στην αρχή, αλλά τα αντιλαμβανόμαστε όταν η υποθερμία είναι σε προχωρημένο στάδιο και είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί.

Στάδια υποθερμίας.

Ήπια υποθερμία:

Μια μικρή απώλεια θερμότητας είναι αρκετή για να αρχίσει η υποθερμία. Το θύμα είναι σε εγρήγορση και μπορεί να αυτοεξυπηρετηθεί. Νιώθει κρύο και κούραση. Το σώμα του αρχίζει να τρέμει. Έχει ταχυκαρδία και αναπνέει πιο γρήγορα. Μπορεί να νιώθει τα άκρα του μουδιασμένα. Μπορεί να υπάρχει διανοητική σύγχυση (δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων, απώλεια προσανατολισμού, κακή διάθεση). Προσοχή! Τα συμπτώματα δεν είναι σαφή και συχνά παρερμηνεύονται με τα σημάδια κόπωσης.

Μέτρια υποθερμία:

Από την στιγμή που η θερμοκρασία θα πέσει κάτω από τους 35 οC, το ρίγος γίνεται εμφανέστερο. Το θύμα λόγω της διανοητικής σύγχυσης, που είναι εντονότερη, αρνείται ότι έχει πρόβλημα και αρχίζουν δυσκολίες στην ομιλία και στην κίνηση. Γίνεται χλωμό και τα χείλη, η μύτη, τα αυτιά και τα δάχτυλα, μπορεί να γίνουν μπλε.

Σοβαρή υποθερμία:

Αν η θερμοκρασία συνεχίσει να πέφτει, το θύμα χάνει σχεδόν την ικανότητα του λόγου. Μουρμουράει, δεν θυμάται και μοιάζει με μεθυσμένο. Η διάθεση του μπορεί να περνάει από την πλήρη απάθεια στον εκνευρισμό. Ο ρυθμός της καρδίας και της αναπνοής μειώνεται. Το εκτεθειμένο δέρμα (και όχι μόνο) γίνεται μπλέ. Ο συντονισμός των μυών είναι κακός, δεν μπορεί να περπατήσει και μπορεί να χάσει τις αισθήσεις του. Αν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί, σημαντικά όργανα καταρρέουν και μπορεί να επέλθει ο θάνατος.Στάδια και αντιμετώπιση υποθερμίας

Αντιμετώπιση:

Πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι είσαι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει το θύμα οπότε είσαι απαραίτητος για την επιβίωσή του. Προστάτεψε τον εαυτό σου και φρόντισε να μην είσαι το επόμενο θύμα!

 • Είναι ευκολότερο να αντιμετωπιστεί η υποθερμία στο αρχικό στάδιο.
 • Το θύμα μπορεί να αρνείται ότι έχει πρόβλημα λόγω της διανοητικής σύγχυσης, πιστέψτε τα συμπτώματα και όχι τι σας λέει.
 • Ακόμα και τα ήπια συμπτώματα απαιτούν άμεση αντιμετώπιση.
 • Εμποδίστε την απώλεια θερμότητας βάζοντάς το θύμα σε μέρος που δεν φυσάει και φροντίστε να μην έρχεται σε επαφή με το έδαφος για να μην χάνει θερμότητα.
 • Κατεβάστε το θύμα από το βουνό αν είναι εύκολο ή βάλτε το σε κάποιο πρόχειρο κατάλυμα (αντίσκηνο, χιονότρυπα).
 • Βγάλε του τυχόν βρεγμένα ρούχα και φορέστε του στεγνά.
 • Αν το θύμα είναι σε θέση να καταπιεί δώστε του ζεστά υγρά (τσάι), ενεργειακά σνακ και τζέλ.
 • Σε καμία περίπτωση μην του δώσετε καφέ ή αλκοόλ!
 • Αυτό που πρέπει να κάνετε άμεσα είναι να ζεστάνετε τον κορμό του θύματος. Ξεκινήστε την αναθέρμανση του με επιπλέον ρούχα. Χρησιμοποιήστε οτιδήποτε έχετε (ρούχα, υπνόσακο, αλουμινοκουβέρτα κ.α.) για να τυλίξετε όχι μόνο το κορμί του αλλά και το κεφάλι.
 • Ταυτόχρονα τοποθετείστε ζεστές κομπρέσες (αν υπάρχουν) στο λαιμό, το θώρακα και τις βουβωνικές χώρες, σημεία από τα οποία περνάει πολύ αίμα και θα ζεστάνουν ταχύτερα το άτομο.

  Σημεία εφαρμογής θερμότητας
 • Προσοχή! Είναι λάθος να ζεστάνουμε πρώτα τα άκρα του ατόμου (χέρια και πόδια) διότι το κρύο αίμα θα φύγει από εκεί και θα πάει στον κορμό, με αποτέλεσμα η καρδιά να ζοριστεί.
 • Αποφύγετε να του κάνετε μασάζ σε οποιαδήποτε περιοχή.
 • Εάν αντιληφθείτε ότι πέφτουν οι παλμοί της καρδιάς του, πρέπει άμεσα να του κάνουμε καρδιοαναπνευστική ανάνηψη (εφόσον γνωρίζουμε).
 • Αν το θύμα φαίνεται αναίσθητο η καρδιοαναπνευστική ανάνηψη πρέπει να συνεχιστεί, ακόμη και σε απουσία της αναπνοής ή του παλμού, μέχρι να έρθει κάποιος έμπειρος επαγγελματίας υγείας ή να μεταφερθεί το θύμα σε νοσοκομείο.( victim is not dead until they are warm and dead)

Η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση!

Το σώμα μας έχει απίστευτους μηχανισμούς για να κρατάει την θερμοκρασία του σε φυσιολογικά επίπεδα. Όταν όμως εκθέτουμε τον εαυτό μας σε αφιλόξενο για αυτόν περιβάλλον, μπορεί να χρειαστεί λίγη βοήθεια από μέρους μας.

 • Δώστε προσοχή στις ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες.
 • Η υγρασία και ο αέρας(wind chill) είναι παράγοντες που αυξάνουν της απώλεια της θερμοκρασίας.
 • Φοράτε τα σωστά για την εποχή και τις καιρικές συνθήκες ρούχα για να μην κρυώνετε αλλά ούτε να ιδρώνετε.
 • Φροντίστε να έχετε καλυμμένα τα άκρα σας (κεφάλι, λαιμό, χέρια).
 • Φάτε και πιείτε καλά πριν ξεκινήσετε.
 • Κατά την διάρκεια της δραστηριότητας να τρώτε και να πίνετε για να διατηρείτε τα επίπεδα ενέργειας σε καλό σημείο και για να αποτρέψετε την αφυδάτωση.
 • Έχετε μαζί σας κάποια έξτρα ρούχα που μπορεί να χρειαστείτε. Ιδιαίτερα γάντια και κάλτσες που μπορεί εύκολα να βραχούν.
 • Η σωστή εκπαίδευση, από επαγγελματίες διασώστες είναι απαραίτητη για να αναγνωρίσουμε και να βοηθήσουμε αποτελεσματικά κάποιον με συμπτώματα υποθερμίας.Φροντίστε να παρακολουθήσετε σχετικό σεμινάριο από κάποιον πιστοποιημένο φορέα.

Μην ξεχνάτε ότι χρειάζεται εμπειρία και σοφία για να πάρεις την απόφαση να γυρίσεις πίσω. Ιδιαίτερα όταν είσαι με μια ομάδα. Όταν έρθει η στιγμή που κάποιος θα αναρωτηθεί αν θα πρέπει να συνεχίσει ή όχι, η απάντηση είναι μάλλον ΟΧΙ.

Πηγές:

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s