Αναρρίχηση πολλών σχοινιών


ΒΑΡΑΣΟΒΑ Επιμέλεια: Μαρματζάκος Κων/νος


Με τον όρο «διαδρομές πολλαπλών σχοινιών», εννοούμε τις διαδρομές που δεν τελειώνουν στο ρελέ, όπως οι σπορ, αλλά εκεί αρχίζουν… Μπορούμε να τις χωρίσουμε σε δύο επιμέρους κατηγορίες. Σε αυτές που διαθέτουν μόνιμες ασφάλειες και σε εκείνες που δεν έχουν αλλά χρειάζονται να ασφαλιστούν από εμάς με την χρήση προσωρινών/φυσικών ασφαλειών (παραδοσιακές διαδρομές). Στο παρόν άρθρο, θα ασχοληθούμε με τις διαδρομές που έχουν μόνιμες ασφάλειες και θα αναφερόμαστε σε αυτές με τον όρο multy-pitch, για συντομία.

Για να κάνει κάποιος multy-pitch, πρέπει να έχει κάποιες επιπλέον γνώσεις από αυτές ενός σπορ αναρριχητή. Γνώσεις όπως η ασφάλιση δεύτερου αναρριχητή, το στήσιμο ρελέ, το ραπέλ κ.α.. Οι γνώσεις αυτές είναι μέρος της διδακτικής ύλης των Σχολών αναρρίχησης Μέσου Επιπέδου, σύμφωνα με τον κανονισμό της Ε.Ο.Ο.Α, και δεν θα ασχοληθούμε με αυτές. Αντιθέτως, θα θεωρήσουμε ότι οι γνώσεις αυτές υπάρχουν. Μπορείτε ωστόσο θα διαβάσετε κάποιες χρήσιμες συμβουλές για να κάνετε την ζωή σας στον βράχο ευκολότερη.

 

Πριν ξεκινήσετε.
Αναλύστε την διαδρομή και ετοιμάστε τα υλικά σας προσεκτικά. Ανάλογα με τον χαρακτήρα της, πάρτε μαζί σας μερικούς ιμάντες και λίγα καρύδια.
Βρείτε πληροφορίες για την ασφάλιση, την ποιότητα του βράχου, τις δυσκολίες της διαδρομής και αποφασίστε ποιες σχοινιές θα κάνει ο καθένας ανάλογα με τις ικανότητες σας.
Ψάξτε για σκίτσο ή φωτογραφία της διαδρομής και εντοπίστε σημεία διαφυγής.
Πάρτε το μετεωρολογικό δελτίο για την περιοχή που σκοπεύετε να κινηθείτε.
Μεριμνήστε για φαγητό και νερό. Μην ξεχάσετε τον φακό, αδιάβροχο και κάποιο fleece(ανάλογα με την εποχή).
Φροντίστε να έχετε συμφωνήσει με τον σχοινοσύντροφός με ποιόν τρόπο θα επικοινωνείτε αν δεν ακούτε ο ένας τον άλλον λόγω αέρα. Απλοί τρόποι επικοινωνίας είναι το απότομο τράβηγμα του σχοινιού (π.χ. 4 τραβήγματα = ρελέ) και η χρήση σφυρίχτρας (π.χ. 3 σφυρίγματα = ασφάλεια τέλος). Ιδανικό θα ήταν να έχετε μικρούς ασυρμάτους.
Στην διαδρομή.
Φοράτε πάντα κράνος, ακόμα και στην βάση της διαδρομής.
Επειδή ο χρόνος μετράει σε τέτοιου είδους διαδρομές, προσπαθήστε να είστε γρήγοροι χωρίς να βιάζεστε. Κερδίστε χρόνο μαζεύοντας και τακτοποιώντας προσεκτικά το σχοινί (ή τα σχοινιά ), όταν ασφαλίζετε τον δεύτερο για να είναι έτοιμα να ξεκινήσει την επόμενη σχοινιά όταν φτάσει στο ρελέ. Ανταλλάξτε τα υλικά γρήγορα αλλά με προσοχή για να μην σας πέσει κάτι.
Ξέρω ότι στα ρελέ σας πιάνει όρεξη για κουβέντα και φωτογραφίες. Έτσι χάνεται χρόνο και ίσως καταλήξετε να κάνετε τα ραπέλ ή να ψάχνετε το μονοπάτι νύχτα! Βρείτε την χρυσή τομή ώστε και το σκαρφάλωμα να μην γίνεται βαρετό αλλά ούτε να θέτεται τον εαυτό σας σε κίνδυνο.
Λίγο πριν ο επικεφαλής φτάσει στο επόμενο ρελέ (ας πούμε 10 μέτρα πρίν), μπορεί να ενημερώσει τον σύντροφό του φωνάζοντας “5 λεπτά” (ο χρόνος που υπολογίζει οτι θα χρειαστεί). Έτσι ο ασφαλιστής μπορεί να αρχίσει να ετοιμάζεται για να σκαρφαλώσει, προσέχοντας πάντα να ασφαλίζει σωστά τον πρώτο!
Το αν θα σκαρφαλώσετε με μονό σχοινί ή δύο μισά είναι αποκλειστικά δική σας επιλογή (είναι και τα δύο ασφαλή). Αν όμως η επιστροφή στην βάση της διαδρομής γίνεται με ραπέλ, να έχετε υπόψη σας ότι με τα δύο μισά σχοινιά, μπορείτε να κάνετε ραπέλ σε όλο το μήκος τους ενώ με το μονό στο μισό!
Τέλος μην ξεχνάτε να πίνετε νερό και να τρώτε για να έχετε την απαραίτητη ενέργεια που απαιτεί η αναρρίχηση.

 
Καλά σκαρφαλώματα!

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s