Δίκταμος


Δίκταμο

Το δίκταμο, είναι θάμνος που πήρε το όνομά του από το όρος Δίκτη στην Κρήτη. Είναι όμως και αναρριχητική διαδρομή στο ίδιο βουνό, που ανοίχτηκε στις 28/05/1988, από τους Μάναλη Κων/νο, Φώντα και Γιώργο Σπινθάκη.  Με περίπου 180μ. ανάπτυγμα, 4 σχοινιές (η τελευταία μπορεί να γίνει με παράλληλη κίνηση ή χύμα), δυσκολία γύρω στο V+ και μια απίστευτη θέα, η διαδρομή θα ικανοποιήσει όποιον αποφασίσει να την κάνει!

Η διαδρομή όπως φαίνεται από το οροπέδιο
Η διαδρομή όπως φαίνεται από το οροπέδιο

Η σχοινιά – κλειδί είναι η 2η αλλά η πραγματική δυσκολία της διαδρομής, είναι τα σαθρά που θέλουν προσοχή και η εύρεση της γραμμής. Ευτυχώς, εμείς είχαμε παρέα τον Φώντα και μας έλυσε το πρόβλημα του routefinding… Ασφάλειες μόνιμες ή ρελέ δεν θα συναντήσετε, εκτός από το ρελέ της 1ης σχοινίας που έχει καρφιά και στην 2η σχοινιά, όπου λίγο πάνω από το crux θα βρείτε ρελέ με καρφιά που μάλλον χρησιμοποιήθηκε για υποχώρηση. Μην σταματήσετε εκεί. Συνεχίστε ευθεία πάνω μέχρι να βρείτε άνετο πατάρι για ρελέ. Η σχοινιά στην αρχική της εκδοχή, τραβερσάρει προς τα δεξιά σε πιο εύκολο πεδίο. Αν πάτε ευθεία (όπως πήγαμε εμείς) και βρείτε τα καρφιά που περιέγραψα πιο πάνω, η δυσκολία ανεβαίνει στο VI. Η 3η σχοινιά είναι σχετικά εύκολη και οδηγεί σε ακόμα πιο εύκολο πεδίο (σπασμένα). Εμείς από εκεί συνεχίσαμε παράλληλη κίνηση μέχρι το τέλος της διαδρομής. Για την επιστροφή, ακολουθήσαμε το «διαγώνιο λούκι», η είσοδος του οποίου είναι περίπου 15 μέτρα από το μητάτο που θα βρείτε αριστερά από την έξοδο της διαδρομής.

Ο Φώντας στην 1η σχοινιά
Ο Φώντας στην 1η σχοινιά

Για την επανάληψη της διαδρομής θα χρειαστήτε μια σειρά καρύδια, μερικά μεγάλα friends, αρκετούς ιμάντες και καραμπίνερ.

θέα προς το οροπέδιο Λασιθίου
θέα προς το οροπέδιο Λασιθίου

Για τα στατιστικά, η σχοινοσυντροφιά μας (3 άτομα), χρειάστηκε 4 ώρες για να κάνει την διαδρομή χωρίς να υπολογίσουμε τον χρόνο για την πρόσβαση και την επιστροφή (άλλες 3 ώρες περίπου). Η ορθοπλαγιά, έχει δυτικό προσανατολισμό και ο ήλιος αργεί να την δεί. Αν πάτε να σκαρφαλώσετε φθινόπωρο, όπως εμείς, πάρτε επιπλέον ρούχα για το ρελέ…

Καλές επαναλήψεις

Μαρματζάκος Κων/νος

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s