Πιολέ, κραμπόν & καυτές γλώσσες… (περιπέτειες στην Aosta)


το Cogne και Valnontey από ψηλά
το Cogne και Valnontey από ψηλά

Όταν 2-3 μήνες πρίν, ο Φώντας ανέφερε την ιδέα του για ένα ταξίδι στην κοιλάδα της Aosta/Ιταλία για παγοαναρρίχηση, σκέφτηκα οτι ήταν μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσω επιτέλους το σκαρφάλωμα στον πάγο!

Η παρέα είχε ήδη βρεθεί. Ο Φώντας, ο Μανώλης, η Λίλη, η Elise, η Κατερίνα, ο Μιχάλης, η Χρυσή και φυσικά η αφεντιά μου. Δεν γνωριζόμασταν όλοι μεταξύ μας αλλά υπήρχε καλή διάθεση και η προσμονή του σκαρφαλώματος.

τοποθετώντας παγόβιδα
τοποθετώντας παγόβιδα

Αμέσως άρχισαν τα τηλεφωνήματα και οι αναζητήσεις στο ίντερνετ για λεπτομέρειες, μέρος να μείνουμε, μέσω να πάμε κλπ. Τα αεροπορικά εισιτήρια είναι σχετικά φτηνά και υπάρχουν διάφορες εταιρίες που κάνουν το δρομολόγιο Αθήνα-Μιλάνο (αεροδρόμιο Bergamo).

ξύλινο άγαλμα στο Cogne
ξύλινο άγαλμα στο Cogne

Από το Μιλάνο, υπάρχει η δυνατότητα να πάρετε το τρένο και να βρεθείτε στην Aosta (μέσω Τορίνο). Από εκεί υπάρχουν λεωφορεία για το Cogne που είχαμε σαν βάση. Οι αποστάσεις από το χωριό μέχρι τις πρώτες διαδρομές δεν είναι μεγάλες και μπορούν θα γίνουν ακόμα και με τα πόδια ή με οτοστόπ! Η παρέα μας επέλεξε να ενοικιάσει 2 αυτοκίνητα από το αεροδρόμιο του Bergamo, όπου προσγειωθήκαμε και να οδηγήσουμε μέχρι το Cogne (3 ώρες περίπου).

ενημερωτικός πίνακας
ενημερωτικός πίνακας

Υπάρχουν καταλύματα για κάθε γούστο για να μείνετε στο Cogne, που είναι το κεντρικό χωριό της περιοχής (αλλά και στο LIllaz και  Valnontey). Εμείς ενοικιάσαμε ένα διαμέρισμα σχεδόν στο κέντρο του χωριού όπου μείναμε όλοι μαζί. Προσοχή με τις χρεώσεις! Στο site από το οποίο έκανα την κράτηση, δεν ανέφερε πουθενά οτι έπρεπε να πληρώσουμε επιπλέον για την θέρμανση και το ηλεκτρικό ρεύμα. Το ποσό βέβαια είναι ανάλογο με την κατανάλωση και τελικά δεν ανέβασε πολύ το κόστος διαμονής. Καλό όμως είναι να το ξέρετε εκ των προτέρων.

ψάχνοντας την διαδρομή
ψάχνοντας την διαδρομή

Η περιοχή είναι Εθνικός Δρυμός (Parco Nationale Gran Paradiso) και το Cogne βρίσκεται στο κέντρο αυτού.  Μέσα στον δρυμό μπορείτε να κάνετε πεζοπορία, σκι, ορειβασία και φυσικά να σκαρφαλώσετε τους παγωμένους καταρράκτες!

Chamonix S_V_P
Chamonix S_V_P

Το Courmayeur και το Chamonix είναι σχετικά κοντά και μπορείτε να τα επισκεφτείτε για να θαυμάσετε την θέα, για τουρισμό αλλά και για ψώνια!

ο Φώντας στο ξεκίνημα της 2ης σχοινιάς της κλασσικής του Lillaz
ο Φώντας στο ξεκίνημα της 2ης σχοινιάς της κλασσικής του Lillaz

Στο χωριό υπάρχουν τα πάντα. Εστιατόρια, καφέ, μπαρ, σούπερ μάρκετ, καταστήματα που πουλούν και ενοικιάζουν υλικά για σκι και αναρριχητικό εξοπλισμό, spa (ιδανικό για την ημέρα ξεκούρασης!).

Η Elise
Η Elise

Στο τουριστικό γραφείο, στο κέντρο του Cogne, μπορείτε να πάρετε πληροφορίες για τον καιρό. Στο ίδιο κτήριο είναι και το γραφείο των οδηγών βουνού για πιο συγκεκριμένες πληροφορίες όσον αφορά στην κατάσταση των διαδρομών και την επικινδυνότητα χιονοστιβάδων.

στο 2ο ρελέ της Pattinagio Artistico
στο 2ο ρελέ της Pattinaggio Artistico

Στο κέντρο υπάρχει επίσης το μπαρ «Lincone». Εκεί θα βρείτε ένα βιβλίο όπου αναρριχητές γράφουν τις εντυπώσεις τους από τις διαδρομές που σκαρφάλωσαν και τις συνθήκες που συνάντησαν!

Η Λίλη λίγο πριν το ρελέ
Η Λίλη λίγο πριν το ρελέ

Στα δικά μας τώρα…

Όπως ανέφερα πιο πάνω, δεν γνωριζόμασταν όλοι με όλους. Δεν αργήσαμε όμως να γνωριστούμε και να αρχίσουμε τα πειράγματα. Ειδικά μεταξύ των παλιών γνωστών (Μιχάλη, Μανώλη, Φώντα). Έτσι βγήκαν και τα πρώτα παρατσούκλια… Ο Τζέγκινς Χαν, ο Levure, το caterpillar και η καυτή γλώσσα… ήταν τα πιο πετυχημένα!

στιγμές χαλάρωσεις
στιγμές χαλάρωσεις

Η ευγενής άμιλλα μεταξύ των γυναικών της παρέας, μεταμόρφωσε το ταξίδι σε γαστρονομικό παράδεισο! Τί σούπες, τί τάρτες, τί πίτσες…. ακόμα και ψωμί, σπανακόπιτα και ντόνατς ψήθηκαν! Καθημερινά υπήρχαν 2 τουλάχιστον πιάτα (το ένα εκ των οποίων σούπα) και ποτέ δεν φάγαμε δύο φορές το ίδιο φαγητό!

οι κυρίες της παρέας στο τραπέζι με τις δημιουργίες τους
οι κυρίες της παρέας στο τραπέζι με τις δημιουργίες τους

Γενικά υπήρχε μια χαλαρή ατμόσφαιρα που δεν θύμιζε σε τίποτα τις ανδροπαρέες που μέχρι τώρα έχω συνηθίσει σε τέτοιου είδους ταξίδια! Το πρωί είχε πλούσιο φαγητό και κουβεντούλα και το βράδυ επιτραπέζια και γέλια!

Μανώλης και Φώντας
Μανώλης και Φώντας

Όσον αφορά στην αναρρίχηση τώρα, έχω να αναφέρω τα εξης:

 • Από το Cogne έχετε άμεση πρόσβαση στα δύο κύρια πεδία της περιοχής (είναι στην ουσία 2 φαράγγια που έχουν διαδρομές και στις 2 πλευρές τους). Το Valnontey και το Lillaz.
 • Το μέρος είναι ιδανικό για όσους θέλουν να έρθουν σε επαφή με την παγοαναρρίχηση (όπως αρκετοί από την παρέα μας), αλλά και για πιο προχωρημένους.
 • Υπάρχουν πολλές διαδρομές για όλα τα γούστα! Εύκολες ή δύσκολές. Απλές ή περιπετειώδεις. Μικρές ή μεγάλες. Ασφαλείς ή όχι και τόσο….
 • Η πρόσβαση στις διαδρομές είναι σχετικά απλή και εύκολη. Ειδικά για τις πιο δημοφιλείς, θα βρείτε βήματα που οδηγούν σε αυτές! Δεν πρέπει ωστόσο να εφησυχαστείτε και να είστε χαλαροί! Δεν πρόκειται για σπορ αναρρίχηση! Τόσο οι διαδρομές, όσο και η επιστροφή από αυτές μπορεί να αποδειχθούν περιπετειώδεις….
 • Ξεκινάτε νωρίς, έχετε μαζί σας νερό, φαγητό και απαραίτητα φακό!
 • Καλό είναι στην πρώτη σας επίσκεψη να έχετε στην παρέα κάποιον έμπειρο. Εμείς ευτυχώς είχαμε 4 (Φώντα, Μιχάλη, Μανώλη, Elise).
 • Καλή ιδέα είναι επίσης, να αφιερώσετε την πρώτη μέρα σε μια αναγνωριστική βόλτα μέσα στα φαράγγια για να εντοπίσετε τις διαδρομές που θέλετε να κάνετε για να μην χάνετε χρόνο.
 • Προσοχή στις χιονοστιβάδες και γενικά στα διάφορα που πέφτουν.
 • Αποφύγετε αν μπορείτε το σκαρφάλωμα το Σ/Κ που γίνεται χαμός. Εμεις ευτυχώς δεν συναντήσαμε γενικά πολύ κόσμο.

  διαδρομή με θέα
  διαδρομή με θέα

Για την ιστορία, οι διαδρομές που σκαρφαλώθηκαν από τις διάφορες σχοινοσυντροφίες που δημιουργήθηκαν, είναι οι ακόλουθες:

 1. Chandelle Levure II, 4+, 140m
 2. Pattinaggio Artistico II, 3, 180m
 3. Fenilliaz I, 2, 200m
 4. Gianduiotto by night II, 2, 250m
 5. Pareti Constratanti II, 3+, 100m
 6. Thoule II, 3+, 100m
 7. Acheronte II, 3, 400m

  Η Κατερίνα σκαρφαλώνει
  Η Κατερίνα σκαρφαλώνει

Πληροφορίες για τις διαδρομές μπορείτε να βρείτε στον κλασικό οδηγό της περιοχής (μπορείτε να τον αγοράσετε από βιβλιοπωλεία ή καταστήματα αναρριχητικού εξοπλισμού), γραμμένο από τον Damilano, που είναι μικρός και εύχρηστος αλλά γραμμένος στα γαλλικά και παλιός (έκδοση του ’99).

ο Μιχάλης εν δράση
ο Μιχάλης εν δράση

Έχει γραφτεί καινούργιος αλλά είναι μόνο στα ιταλικά.

Επίσης υπάρχει ένας γραμμένος από τον Mario Sertori, με τον τίτλο: Alpine ice, στα αγγλικά αλλά με διαδρομές από πολλές περιοχές των Άλπεων και κάποιες βασικές για την Aosta.

Κυκλοφορεί και ένας χάρτης με τις διαδρομές, που βοηθάει πολύ στο να τις βρείτε, αλλά δυστυχώς είχε εξαντληθεί και αντί αυτού πήραμε μια φωτοτυπία από το τοπικό γραφείο τουρισμού.

Κων/νος Μαρματζάκος

Χρήσιμα links:

http://www.valledaostamontagna.com/2013/cascate-di-ghiaccio-valeille-bassa/

Advertisements

One thought on “Πιολέ, κραμπόν & καυτές γλώσσες… (περιπέτειες στην Aosta)”

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s