Οι «κλασσικές» των Άλπεων


Η βορινή του Grandes Jorasses

Όνειρο και ευσεβής πόθος κάθε αλπινιστή, ανεξαρτήτου επιπέδου, είναι να σκαρφαλώσει τις «έξι κλασσικές βορεινές ορθοπλαγίες των Άλπεων»:

  • Grandes Jorasses (4208m)
  • Eiger (3970m)
  • Piz Badile (3308m)
  • Petit Dru (3733m)
  • Matterhorn (4478m)
  • Cime Grande di Lavaredo (2999m)

Όλες γνωστές για το ανάπτυγμα, την δυσκολία και την επικινδυνότητα τους, γοητεύουν τους επίδοξους αλπινιστές γιατί όποιος τις κάνει, μπαίνει αυτομάτως στην ελίτ αυτών που κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν αυτόν τον άθλο!

Piz Badile

Η ιστορία μένει σχεδόν η ίδια από την δεκαετία του 1930, τότε που οι «κλασσικές» είχαν γίνει εμμονή για τους αλπινιστές της εποχής και ένας άτυπος αγώνας δρόμου ήταν σε εξέλιξη, μεταξύ των καλύτερων για το ποιός θα τις σκαρφαλώσει πρώτος.

Gaston Rebuffat
MATTERHORN 4478
Matterhorn. Η δεξιά πλευρά είναι η βορινή.

Μέχρι το 1950, που ο γάλλος αλπινιστής και οδηγός βουνού, Gaston Rebuffet (γνωστός και από την λαβή Gaston που χρησιμοποιούμε στην αναρρίχηση), σκαρφάλωσε και τις έξι! Στο βιβλίο του «Etoiles et Tempetes» (Starlight and Storm), περιγράφει το συναρπαστικό κατόρθωμά του!

Από τις έξι αυτές ορθοπλαγιές, τρείς θεωρούνται πιο απαιτητικές! Αυτή του Eiger, του Matterhorn και του Grandes Jorasses.  Αυτές ονομάστηκαν «Τριλογία» (trilogy). Ο αυστριακός Leo Schlommer ήταν ο πρώτος που έκανε και τις 3 σε μια χρονιά, από το καλοκαίρι του 1961 έως το καλοκαίρι του 1962.

Cima grande

Αρκετά αργότερα, το 1977 – 78, ο Ivano Ghirardini, σκαρφάλωσε την «τριλογία» χειμώνα και σόλο! Μετά τον άθλο του Ghirardini, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς οτι το ενδιαφέρον για τις «κλασσικές» θα μειωνόταν… Στο παιχνίδι όμως μπήκε ο παράγοντας της ταχύτητας και ο Christophe Profit, έκανε τις 3 ορθοπλαγιές μέσα σε 24 ώρες στις 11-12 Μαρτίου 1987!

Les Drus

Η μεγάλη Catherine Destivelle ήταν η πρώτη γυναίκα που έκανε την «τριλογία» το 1992-1993-1994.

Στις μέρες μας το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο και μεγάλοι αλπινιστές, όπως ο ελβετός Ueli Steck, κάνουν τις κλασσικές σε λιγότερο από τρείς ώρες!

Από την Ελλάδα, ο Πάνος Αθανασιάδης είναι ο πρώτος έλληνας που έχει κάνει και τις έξι «κλασσικές»!

Παρόλα τα χρόνια που πέρασαν, οι «6 βορινές κλασσικές των άλπεων», παραμένουν δύσκολές και σοβαρές.  Σίγουρα ένα άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους.  Γεγονός που μας γεμίζει θαυμασμό για αυτούς που τις σκαρφάλωσαν πρώτοι με τα υλικά που διέθεταν τότε!

Κωνσταντίνος Μαρματζάκος

Πηγές:

Φωτογραφίες:

«GrandesJorasses». Licensed under CC BY 2.5 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:GrandesJorasses.jpg#/media/File:GrandesJorasses.jpg «Badile» by Mg-k – M. Klüber Fotografie. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Badile.jpg#/media/File:Badile.jpg «Cima grande». Licensed under Public Domain via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Cima_grande.JPG#/media/File:Cima_grande.JPG «Les Drus viewed from North West» by Pascal Blachier – Flickr: Les Drus. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons – http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Les_Drus_viewed_from_North_West.jpg#/media/File:Les_Drus_viewed_from_North_West.jpg

Advertisements

One thought on “Οι «κλασσικές» των Άλπεων”

  1. Παράθεμα: Οι "κλα&si...

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s