Αναρριχητικός τουρισμός.


Πολλά ακούγονται, τελευταία, για τον εναλλακτικό τουρισμό και ειδικότερα για τον αθλητικό τουρισμό. Πολλοί φίλοι μου, αγωνιούν για το μέλλον των αναρριχητικών μας πεδίων και της αναρρίχησης. Τί θα γίνει αν ξαφνικά και ως δια μαγείας τα βράχια γεμίσουν αναρριχητές;

Υπάτη Φθιώτιδας
Υπάτη Φθιώτιδας

Κάποιοι προσπαθούν να διαφυλάξουν την ήδη κλειστή μας κοινωνία και να διασφαλίσουν την διαφορετικότητα μας από τις ορδές των τουριστών, που υποθέτουμε ότι θα έρθουν, με εσωστρέφεια. Το πρόβλημα δεν είναι εκεί. Το θέμα που θα έπρεπε να μας απασχολεί, είναι το πώς, εμείς που ενδιαφερόμαστε για το μέλλον της αναρρίχησης, τα βράχια και το περιβάλλον, θα διαχειριστούμε την πρόκληση που φαίνεται να έρχεται!
Ας μην γελιόμαστε. Η παγκοσμιοποίηση χτύπησε την πόρτα της αναρρίχησης και στην μικρή μας χώρα. Η αρχή φυσικά είχε γίνει στην Κάλυμνο και πριν από αυτή στα Μετέωρα. Πλέον όμως, υπάρχουν και άλλα αναρριχητικά πεδία που φιλοδοξούν να μπουν στο παγκόσμιο αναρριχητικό χάρτη. Αναπόφευκτο είναι λοιπόν να έρθουν πολλοί επισκέπτες στα βράχια, μέσα από την προβολή που γίνεται. Η αναρρίχηση όμως, έπαψε από καιρό να είναι ένα κλειστό άθλημα! Έχει γίνει μεγάλο άνοιγμα και στο εγχώριο κοινό με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο κόσμος στα πεδία, ούτως ή άλλως.

Μουζάκι Καρδίτσας
Μουζάκι Καρδίτσας

Αυτό δεν είναι κακό! Αντιθέτως μάλιστα! Στην παρούσα οικονομική κατάσταση, η παρουσία αθλητικού τουρισμού σε όχι και τόσο παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς (το Λεωνίδιο π.χ.), θα μπορούσε να δώσει μια νέα οικονομική πνοή και να φέρει ανάπτυξη!

Επιγραμματικά θα μπορούσα να αναφέρω τους ακόλουθους θετικούς λόγους για να καλωσορίσουμε αυτόν τον τουρισμό:

  1. Ήπια – οικολογική, οικονομική ανάπτυξη των περιοχών, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος αφού η πλειονότητα των αναρριχητών, πιστεύει σε αυτό.
  2. Άνοιγμα περισσοτέρων διαδρομών και πεδίων προς όφελος των ντόπιων αναρριχητών.
  3. Ανάπτυξη του αθλήματος αλλά και όσων ασχολούνται με αυτό μέσα από την επαφή με ανθρώπους από διάφορα μέρη του πλανήτη και διαφορετική κουλτούρα.

Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές αυτού του είδους ανάπτυξης, θα μπορούσαν να αναφέρουν διάφορους λόγους κατά αυτής…

  1. Πολυκοσμία στα δημοφιλή πεδία.
  2. Η επανάληψη συγκεκριμένων διαδρομών φθείρει τον βράχο.
  3. Επιβάρυνση του περιβάλλοντος και όχληση της πανίδας των εν λόγω περιοχών (των πουλιών κυρίως) κ.α.

Όπως προανέφερα, θεωρώ αναπόφευκτη την αύξηση των επισκεπτών στα πεδία. Το ζήτημα είναι, η αύξηση αυτή να μην μας βρει απροετοίμαστους!
Οι τοπικές αναρριχητικές κοινότητες, θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες ώστε τα πεδία να είναι σωστά εξοπλισμένα, ασφαλή και καθαρά!

Οι ορειβατικοί σύλλογοι, θα πρέπει να σταθούν αρωγοί στους αναρριχητές, βοηθώντας οικονομικά τα μέλη τους για την συντήρηση των πεδίων και την προβολή τους, με την έκδοση ολοκληρωμένων αναρριχητικών οδηγών. Μέσω των συλλόγων επίσης, θα πρέπει να ξεκινήσει μια εκστρατεία ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών και αρχών σχετικά με το άθλημα και τις προοπτικές που έχει.

Ο Philippe δοκιμάζει τις νέες διαδρομές
Λέντας – Κρήτη

Σημαντικός είναι ο ρόλος των επαγγελματιών που θα εμπλακούν! Θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι όλοι κατανοούν την έννοια της ήπιας ανάπτυξης, πιστεύουν σε αυτή και ότι όλοι πράττουν με κοινό σκοπό την προστασία του περιβάλλοντος, την διασφάλιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και την ασφάλεια των επισκεπτών!
Το να κλειστούμε στον εαυτό μας και να κρατήσουμε κρυφό τον μικρό μας αναρριχητικό παράδεισο, δεν βοηθάει κανέναν και δεν είναι κάτι που περνάει από το χέρι μας! Αν επιμείνουμε σε αυτό, απλά θα δώσουμε την ευκαιρία σε κάποιους άλλους, που ενδιαφέρονται μόνο για το κέρδος , να αποφασίσουν για μια δραστηριότητα που αγαπάμε!

Κων/νος Μαρματζάκος

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s