Σετάκια: προς τα πού πρέπει να κοιτάνε οι πύλες των καραμπίνερ


Ένας πολύ συχνός λόγος διαφωνίας μεταξύ αναρριχητών είναι ο τρόπος που τοποθετεί καθένας από εμάς τα καραμπίνερ στα σετάκια. Κάποιοι περνούν τα καραμπίνερ έτσι ώστε οι πύλες να κοιτάζουν την ίδια πλευρά και κάποιοι άλλοι την αντίθετη.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι… Το αν τα καραμπίνερ θα κοιτούν την ίδια ή αντίθετη πλευρά, μάλλον δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Σε μια έρευνα στο διαδίκτυο, βρήκα ότι κάποιες εταιρίες πωλούν τα σετάκια με τα καραμπίνερ στραμμένα προς την ίδια πλευρά, κάποιες αντίθετα και κάποιες πότε έτσι πότε αλλιώς… Γεγονός που ενισχύει την άποψη ότι δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το πώς θα είναι περασμένα τα καραμπίνερ. Αυτό που έχει σημασία και μάλιστα μεγάλη! Είναι η πλευρά που θα κοιτά το κάτω καραμπίνερ (αυτό που περνάει το σχοινί μας), σε σχέση με την δική μας πορεία, την στιγμή που σκαρφαλώνουμε. Θέλουμε η πύλη του καραμπίνερ να κοιτά στην αντίθετη πλευρά σε σχέση με την πορεία μας και αυτό γιατί υπάρχει περίπτωση να ξεκλιπαριστεί το σχοινί σε μια πτώση, αν η πύλη είναι στραμμένη προς την πλευρά του αναρριχητή!

αυτό μπορεί να συμβεί σε μια πτώση μας…

Βασικό είναι επίσης να περνάμε το σχοινί μας σωστά στο καραμπίνερ. Πρέπει το σχοινί να έρχεται από τον βράχο προς τα εμάς και όχι αντίθετα!

από το φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, γνωστής εταιρίας
από το φυλλάδιο με οδηγίες χρήσης, γνωστής εταιρίας

Προσωπικά προτιμώ τα καραμπίνερ να κοιτάζουν την ίδια πλευρά, αποκλειστικά και μόνο λόγω συνήθειας. Οι πύλες στα πρώτα σετάκια που χρησιμοποίησα, είχαν τον ίδιο προσανατολισμό. Έτσι συνήθισα όταν σκαρφαλώνω να βγάζω τα σετάκια από το μπωντριέ και να τα περνάω στην πλακέτα χωρίς να χρειάζεται να κοιτάξω την πύλη αφού ήμουν σίγουρος για το προς τα πού είναι στραμμένη! Όταν χρησιμοποιώ σετάκια κάποιου φίλου που έχει περασμένα τα καραμπίνερ αντίθετα, χάνω χρόνο κοιτάζοντας την πύλη και συχνά κάνω λάθος, ειδικά στα δύσκολα σημεία που ζορίζομαι.

Ποιά είναι η άποψη σας για το θέμα και προς τα πού κοιτάνε οι πύλες των καραμπίνερ στα σετάκια σας; Αφήστε τα σχόλια σας….

Υ.Γ. Μετά από σχετική έρευνα, βρήκα το παρακάτω βίντεο, στο οποίο λέει οτι και το πάνω καραμπίνερ πρέπει να κοιτάει αντίθετα από την πορεία μας! Παρακολουθείστε το…

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s