Τί κραμπόν να διαλέξω;


Τα κραμπόν είναι απαραίτητο εργαλείο για την κίνηση μας στο χιονισμένο πεδίο. Με αυτά μπορούμε να ανεβούμε με ασφάλεια μια χιονισμένη πλαγιά, να διασχίσουμε ένα παγετώνα ή να σκαρφαλώσουμε έναν παγοκαταρράκτη.mountaineering-boot-and-crampon

Διαφέρουν ανάλογα με την δραστηριότητα για την οποία προορίζονται. Υπάρχουν υπερελαφριά κραμπόν για απλές πεζοπορίες στο χιόνι, πιο στιβαρά για διάσχιση παγετώνα, τεχνικά για ορειβασία και σούπερ τεχνικά για παγοαναρρίχηση ή μικτές διαδρομες βράχου/πάγου.

stubai
Semi-fast κραμπόν

Υλικά κατασκευής.

Τα κραμπόν κατασκευάζονται συνήθως από:

 • Αλουμίνιο Είναι ιδιαίτερα ελαφριά. Χρησιμοποιούνται σε απλές πεζοπορίες και στο ορειβατικό σκι, όπου το μικρό βάρος παίζει σημαντικό ρόλο. Το μειονέκτημά τους είναι ότι φθείρονται εύκολα. Ειδικά όταν έρχονται σε επαφή με πέτρες και σκληρό πάγο.
 • Χάλυβα. Είναι τα πιο συνηθισμένο υλικό. Ιδιαίτερα ανθεκτικά στην σκληρή μεταχείριση, ιδιότητα πολύ σημαντική όταν προορίζονται για χρήση σε απότομες, παγωμένες και μικτές διαδρομές.
 • Ανοξείδωτο χάλυβα. Έχουν τα πλεονεκτήματα του χάλυβα, συν την επιπλέον αντοχή τους στην οξείδωση.

  g-12-fast
  Fast κραμπόν

Τρόπος κατασκευής.

Έχει επικρατήσει πια η κατασκευή των καρμπόν σε 3 μέρη. Από το μπροστινό μέρος, το πίσω και μια λάμα που ενώνει αυτά. Αυτός ο τρόπος δίνει μια σχετική ευκαμψία στο καρμπόν και συμβάλει στο άνετο περπάτημα, επιτρέπει την προσαρμογή τους σε περισσότερες μπότες και κάνει την ρύθμιση τους ευκολότερη (η ρύθμιση γίνεται με την λάμα). Προσοχή: τα κραμπόν έχουν αριστερό και δεξί και μπορείτε να το διακρίνεται από την καμπύλη της λάμας.

Τρόπος δεσίματος.

 • Δετά ή κλασικά κραμπόν. Αυτά προσαρμόζονται στην μπότα με νάιλον ιμάντα, που περνάει μέσα από ειδικές οπές που υπάρχουν στα πλαστικά στελέχη στην φτέρνα και το μπροστά μέρος των κραμπόν. Αυτός ο τρόπος δεσίματος κάνει για κάθε μπότα, άκαμπτη, ημιάκαμπτη, μπότες του σκί ακόμα και απλά μποτάκια πεζοπορίας. Προσοχή πρέπει να δώσετε στην ρύθμιση των κραμπόν στην μπότα γιατί αν δεν είναι σωστή, μπορεί να χαλαρώσει ο ιμάντας και να σας φύγει το κραμπόν.
 • Semi-fast κραμπον. Για να πάρετε τέτοια κραμπόν, πρέπει να έχετε τουλάχιστον ημιάκαμπτη μπότα, η οποία διαθέτει μια ειδική, πλαστική εγκοπή στην φτέρνα. Το πίσω μέρος των κραμπόν προσαρμόζετε στην εγκοπή, με την βοήθεια ενός μοχλού. Το μπροστά μέρος δένει με τον ίδιο τρόπο που δένουν τα δετά κραμπόν. Το πλεονέκτημά τους είναι οτι δένουν πιο γρήγορα και αν τα ρυθμίσετε σωστά έχουν λιγότερες πιθανότητες να σας φύγουν.
 • Fast κραμπόν. Αυτά δένουν μόνο σε άκαμπτες μπότες, που έχουν ειδικές εγκοπές τόσο στην φτέρνα, όσο και μπροστά στα δάχτυλα. Πίσω έχουν τον μοχλό που περιγράψαμε πιο πάνω αλλά μπροστά έχουν μία μεταλλική μπάρα η οποία κουμπώνει στην εγκοπή. Φυσικά υπάρχει και ο ιμάντας για να μην χάσετε το κραμπόν στην απίθανη περίπτωση που αυτό ξεκουμπώσει. Αυτός ο τρόπος δεσίματος είναι ο πιο ασφαλής, γρήγορος και εύκολος όταν φοράτε γάντια.%ce%b1%ce%bd%ce%b1%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b9%ce%b1-%ce%ba%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%bf%ce%bd

Οι μύτες των κραμπόν.

Ο αριθμός των μυτών των κραμπόν ποικίλλει, ανάλογα με την χρήση τους.

 • Τα κραμπόν με 10 μύτες (8 στο κάτω μέρος και 2 μπροστά) είναι κατάλληλα για απλές πεζοπορίες σε χιονισμένο πεδίο η παγετώνα, ενώ λόγω του χαμηλού τους βάρους, κάποιοι τα προτιμούν στο ορειβατικό σκι.
 • Τα κραμπόν που προορίζονται για τεχνική αναρρίχηση σε πάγο και μικτό πεδίο, έχουν 12 μύτες (10 κάτω και 2 μπροστά). Διαθέτουν πιο επιθετικές αιχμές μπροστά (frontpoints), που συχνά είναι ρυθμιζόμενες.
 • Τα κραμπόν για παγοαναρρίχηση μπορεί να διαθέτουν περισσότερες μύτες και σύστημα που επιτρέπει την αλλαγή του αριθμού των αιχμών μπροστα από 2 σε 1 (monopoint).

Οι μπροστινές μύτες των κραμπόν(frontpoint), μπορεί να είναι:

 • Οριζόντιες, που είναι κατάλληλες για σχεδόν οποιοδήποτε ορειβασία ή αναρρίχηση σε πάγο / χιόνι.
 • Κάθετες, που προτιμώνται για παγοαναρρίχηση και μικτές διαδρομές. Μερικά πολύ τεχνικά κραμπόν έχουν δευτερεύοντα frontpoints για πρόσθετη στήριξη και πρόσφυση.

Αξεσουάρ για καρμπόν.

Η UIAA (Διεθνείς Ομοσπονδία Ορειβασίας και Αναρρίχησης), συνιστά την χρήση anti-boot με τα κραμπόν. Αυτά είναι κάποια πλαστικά καλύμματα, που προσαρμόζονται στο κάτω μέρος των κραμπόν και αποτρέπουν την συσσώρευση χιονιού, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει απώλεια της πρόσφυσης. Τα περισσότερα κραμπόν σήμερα, πωλούνται με anti-boot.

grivel-crampon-bag-filled
Θήκη κραμπόν

Καλό θα ήταν επίσης, να πάρετε θήκες κραμπόν ή ειδικά πλαστικά καλύμματα για τις μύτες αυτών. Κάνουν πιο εύκολη την μεταφορά ή αποθήκευση τους και προφυλάσσουν εσάς και το σακίδιό σας από τις αιχμές.

Τί κραμπόν να πάρω τελικά;

Οι μπότες που διαθέτετε, θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό, τον τύπο κραμπόν που θα πάρετε.

Αν οι μπότες σας είναι απλές, εύκαμπτες μπότες χειμερινής πεζοπορίας, χωρίς τις ειδικές εγκοπές που προαναφέραμε, τότε θα πρέπει να πάρετε δετά κραμπόν.

Αν οι μπότες είναι ημιάκαμπτες και διαθέτουν εγκοπή πίσω για semi fast κραμπόν ή δύο εγκοπές για fast, προσανατολιστείτε στο ανάλογο μοντέλο.

Οι άκαμπτες μπότες, συνήθως παίρνουν fast κραμπόν.

Η τελική απόφαση όμως για το ποια κραμπόν να προμηθευτείτε,  θα πρέπει να στηριχτεί στο τί θέλετε να κάνετε. Σκεφτείτε ότι για ένα απλό περπάτημα σε μια χιονισμένη πλαγιά με μέτρια κλίση, ένα ζευγάρι απλά πεζοπορικά κραμπόν, είναι αρκετά . Αν όμως οι στόχοι σας συμπεριλαμβάνουν αναρριχήσεις σε παγωμένες καταρράκτες στις Άλπεις, τότε θα πρέπει να προσανατολιστείτε σε πιο τεχνικά κραμπόν.

Ό,τι και να αποφασίσετε όμως, μην ξεχνάτε ότι η σωστή εκπαίδευση στην χρήση των κραμπόν, είναι απαραίτητη!

K. Β. Μαρματζάκος

Advertisements

Αφήστε ένα σχόλιο/Leave a Reply

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s